Trouwambtenaar

Begin dit jaar kreeg ik van twee stellen de vraag of ik hun trouwambtenaar wilde zijn. Onafhankelijk van elkaar.

‘Ehm … ja. Vereerd. Spannend. Maar … graag. Nee, heel graag.’

Ik volgde een training, werd door de rechtbank beëdigd, ging naar een aantal huwelijken kijken bij de Brabantse Hoeve en dacht: ja, dit wil ik ook. Dit is gaaf. Dat je met jouw teksten en jouw verhaal een bijdrage mag leveren aan een van de mooiste momenten in iemands leven. Dat leek me echt helemaal te gek.

Op 24 juni trouwde ik het eerste bruidspaar, als buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand van de gemeente Meierijstad. (Als je op de link klikt, lees je het blogje dat ik daar over schreef.)

Twijfelde ik van tevoren nog, dan was dit huwelijk de bevestiging: WOW!

Want weet je, ik ben altijd al met teksten bezig geweest. Als columnist en tekstschrijver. Met hoe je feiten, gebeurtenissen en gevoelens op een verhalende, luchtige, komische of ontroerende wijze kunt overbrengen.

Als trouwambtenaar of ceremoniemeester doe ik dat ook. Ik mag een stel leren kennen, het stel en hun verhaal, ik mag samen met hen toeleven naar misschien wel het mooiste uurtje van hun leven. En in dat uurtje mag ik ontroeren en vermaken.

Dat voelt als een enorm voorrecht.

Het voelt als een rol waarin alles wat ik al die jaren al doe – interviewen, schrijven, presenteren, vermaken – samenkomt.

 

Zie ook: www.trouwambtenaarjeroen.nl 

 

Met dank aan Elke Verbruggen Fotografie voor de foto!