Druk met uien

Wist jij dat Nederland na India de grootste uienexporteur is ter wereld? Ik niet. Althans, tot voor een paar jaar terug  niet. Toen werd ik voor het eerst benaderd om mee te werken aan de productie van het jaarlijkse Uien Magazine, een uitgave van zaadveredelaar De Groot & Slot. Dat beviel hen goed. Mij ook. En dus is sindsdien september mijn uienmaand, met een uitloop naar oktober.

Ook afgelopen maand ben ik weer veel op pad geweest. Zo had ik in Wageningen een interview met een trendwatcher, over de trends in food. Had ik in Emmen een afspraak met een leverancier van apparatuur om het vochtgehalte in de bodem te meten. Was ik in Emmeloord voor een artikel over de ontwikkelingen in de biologische teelt. Had ik in Warmenhuizen een afspraak met een Nederlandse ‘Chinees’ over de uienteelt in China. En was ik vandaag in Kapelle op bezoek bij een bedrijf dat uien versnippert, bakt en invriest.

In een paar weken tijd heb ik heel Nederland een keer of wat doorkruist. Ik heb weer mogen ontdekken hoe veelzijdig en fascinerend de teelt van uien is. En hoewel autorijden niet bepaald mijn favoriete hobby is, kan ik ook dit jaar weer terugkijken op een aantal leuke en vooral interessante uitjes.

Reageer

Je e-mailadres zal niet gepubliceerd worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd. *

Gerelateerde artikelen