In zee met vier Knowmads

Vandaag mijn tweede afspraak gehad met vier Knowmads. Goed gesprek geweest. Met volop potentieel om iets voor elkaar te gaan betekenen.

De Knowmads?

Inderdaad. Klinkt als de nieuwe generatie poppetjes van Lego, die op aarde zijn neergedaald om de wereld te redden.

Maar nee, hoor.

De Knowmads zijn studenten van vlees en bloed van de gelijknamige school in Amsterdam: Knowmads dus. ‘We educate changemakers’, vertelt de website. Een school als verzamelplek van jonge mensen die niet binnen vastomlijnde kaders willen worden opgeleid, maar zichzelf in alle vrijheid willen ontwikkelen. Om later het verschil te kunnen maken. En economische of sociale verandering in gang te kunnen zetten.

Hoe ziet er dat dan uit?

De leerlingen worden gedurende een jaar – want zo lang duurt de ‘opleiding’ – mede-eigenaar van de school en ‘kopen’ workshops in. Workshops op allerlei gebeid. In ondernemerschap, organisatiemanagement, marketing, bedrijfseconomie, enz. Workshops bovendien die worden gegeven door gerespecteerde vakmensen. Door mensen uit het veld. Mensen met een verhaal. Een sterk verhaal. Een onderscheidend verhaal.

De rode draad, voor zover die er is, is ‘social entrepreneurship’. Vrij vertaald: ondernemerschap vanuit een maatschappelijke betrokkenheid. De studenten worden opgeleid om een verschil te maken in de wereld. Zij willen bijdragen aan het oplossen van relevante maatschappelijke vraagstukken.

En nu komt de clou.

De Erpse Krant, die door mij wordt uitgegeven, is door een van de gastdocenten ingebracht als casus van ‘social entrepreneurship’. Een krant die enerzijds het lokale nieuws plengt te brengen, anderzijds een sterke rol heeft in het versterken van de sociale samenhang. Een krant dus die mensen bereikt én bindt.

Vier studenten, twee van Nederlandse komaf en twee van Duitse, werden geprikkeld door het verhaal van de gastdocent. Een eerste afspraak werd gemaakt, waarin ik de vragen waar ik als uitgever en ondernemer mee worstelde indiende.

Een tweede afspraak volgde vandaag.

Het resultaat: zij hebben mij enthousiast gemaakt, ik hen. En samen gaan we eens kijken hoe we de functie van de Erpse Krant kunnen bestendigen of zelfs uitbouwen.

De knowmads dus. Geen fictie. Al helemaal geen Lego. Maar vier levensechte, enthousiaste en betrokken studenten die hun steentje bij willen dragen aan het ‘redden van de wereld in Erp’.

Ik zeg: gaaf!

 

4 reacties

  1. Gaaf project. Ben ook benieuwd. De Erpse Krant is al duidelijk anders dan de overige weekbladen in de regio. Zeker leuker door de columns. Langzaam uitbreiden naar een tijdschrift. Jammer dat de oplage zo klein is. Wie weet ontwikkelt het zich door dit project naar een grotere regio.

Reageer

Je e-mailadres zal niet gepubliceerd worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd. *

Gerelateerde artikelen