Over Wouter Klootwijk en mijn wereld die groter is dan Erp

Interview_WouterKlootwijk

 

Om even het beeld te ontkrachten dat ik strikt aan Erp gebonden ben – omdat ik de Erpse Krant uitgeef denken mensen wel eens dat ik Erp voor mijn werk nooit uitkom – het volgende: gisteren was ik op De Woude. Dat ligt, voor de topografische leken onder ons, in Noord-Holland. Het is een eilandje dat enkel per pontje te bereiken is.

Ik had daar een interview met Wouter Klootwijk, bekend van zijn columns in landelijke dagbladen, maar vooral ook van tv-programma’s als Keuringsdienst van Waarde en De Wilde Keuken.

Het werd wat mij betreft een heel zinvol gesprek, dat plaatsvond in de befaamde wilde keuken, de aanleunkamer van het huis van Klootwijk waar zijn gelijknamige programma vaak zijn oorsprong heeft. Met daarin kasten die uitpuilden van de potjes en blikjes, met tafels die waren bezaaid met machines en keukengerei, met pannen in alle soorten en maten die aan het plafond waren opgehangen en met de houtkachel sinds lang weer aan; enerzijds om de ruimte te verwarmen, anderzijds om het pannetje op te stoken waarin sneden brood lagen te drogen; als input ongetwijfeld voor een nieuwe column.

Zinvol, niet perse om wat Klootwijk inhoudelijk had te vertellen – “Jullie weten meer over het onderwerp dan ik”, verontschuldigde hij zich zelfs heel bescheiden – als wel omdat het me heel erg intrigeert wat hij doet: hij schrijft columns en maakt televisie. Strikt over onderwerpen die hem fascineren; die heel dicht bij hem staan. Met maar één doel: een stukje onwetendheid bij de mensen weghalen.

Dat doet hij niet belerend. Niet als een schoolmeester die het allemaal beter weet dan zijn leerlingen, maar als iemand die onderzoekt, observeert, constateert en zijn bevindingen vervolgens op een heel luchtige, maar overtuigende manier voor het voetlicht weet te brengen; via media die hem daarvoor het podium geven.

Een blogger avant garde zouden we hem kunnen noemen. Heel puur allemaal. Niet vies van het commercieel gedachtegoed, maar tegelijkertijd ook onafhankelijk daarvan.

Het gesprek, ondanks dat het zo afgebakend was tot het onderwerp waarvoor ik kwam, heeft mij een bevestiging gegeven van wat ik leuk vind aan mijn werk als journalist en tekstschrijver, waar mijn ambities liggen, maar ook waar mijn verbeterpunten en leerdoelen liggen.

Maar goed, dat is allemaal even voor mezelf en voor de langere termijn.

Waar het me nu even om ging; de reden dat ik dit bericht heb geplaatst: ik heb even duidelijk kunnen maken dat mijn wereld dus echt groter is dan Erp ;-)

 

3 reacties

  1. Leuk! Een interview met Wouter Klootwijk. Als ik de kans heb lees ik zijn column. (Net zoals ik die van jou ook lees als ik de kans (lees: tijd) heb ;-).)

Reageer

Je e-mailadres zal niet gepubliceerd worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd. *

Gerelateerde artikelen